Oudshoornse Kerk - Alphen aan den Rijn

Algemene informatie:

Het orgel in de Oudshoornse Kerk is gebouwd door Hendrik Hermanus Hess uit Gouda en opgeleverd in 1783. Op zondag 10 juni 1783 werd het orgel in gebruik genomen tijdens een dag feestelijkheden vol orgel- en koormuziek. Gespeeld werd er door Jan Brotier en door de eerste kerkorganist van het orgel, Willem van Brasem. In 1824 werd de gelijkzwevendheid gerealiseerd door Abraham Meere. Met tussenpozen werd het orgel gewijzigd naar ‘actuele inzichten’ door o.a. Knipscheer, Gabry en Van Dam, waarna in 1976 het instrument integraal is gerestaureerd door Flentrop. Bij die gelegenheid werd het orgel uitgebreid met een zelfstandig pedaal met 4 registers. In 2000/2001 werd er wederom gerestaureerd, ditmaal door Van Eeken. In 2009 werd de fagot 16’ in het pedaal vervangen door Van Eeken.
De klank van het orgel wordt algemeen gewaardeerd en omschreven als ‘zilverachtig’ en karakteristiek voor de late barok- en de daarop volgende galante stijlperiode.

Dispositie:

Hoofdwerk: Bovenwerk:
Bourdon 16' Rhoerfluyt 8'
Praestant 8' Gemshoorn 4'
Holpyp 8' Quintfluyt 3'
Octaaf 4' Praestant 2'
Quint 3' Sexquialter II sterk
Super Octaaf 2' Vox Humana 8'
Flageolet 1'  
Cornet V sterk (discant)  
Mixtuur III-IV sterk (gedeeld)  
Trompet 8' (gedeeld)  

Pedaal: Koppelingen:
Bourdon 16' Manuaalkoppel (gedeeld)
Prestant 8' Pedaal - Hoofdwerk
Octaaf 4'  
Fagot 16'  
  Speelhulpen:
  Tremulant
  Ventiel
   

Praktische informatie:
Organisatie: Orgelcommissie Oudshoornse Kerk Alphen aan den Rijn
Contactpersoon: Ad Hesseling (adh@hesrec.nl / 06-53610787)
Organisten: Ad Hesseling en Koos van Alphen
Adres kerk: Oudshoornseweg 90

Concerten

Afronding onderhoud in 2017
In augustus en september van 2016 is het orgel grotendeels uit elkaar genomen, gereinigd en integraal gestemd. Grotendeels, want de werkzaamheden zijn door onvoorziene omstandigheden onderbroken en zullen begin 2017 worden afgerond. Wat nog rest is het demonteren van de Prestant 8’ waarvan de grootste pijpen in het front staan. Ook het van het orgel losstaande pedaal wordt schoongemaakt en technisch onderhouden. Bij de werkzaamheden in 2016 zijn interessante constateringen gedaan over de architectuur en de technische keuzes die de oorspronkelijke bouwer, Hess, heeft gemaakt. Vraag er gerust naar als u in onze kerk op bezoek bent!

Uitnodiging
We nodigen organisten die dit lezen van harte uit om via muziek@oudshoornsekerk.nl eens een afspraak voor een bezichtiging en bespeling te maken! Vanwege het onderhoud is het plannen van orgelconcerten achterwege gebleven. Dat gaat dit jaar veranderen: volg de informatie op de website: www.oudshoornsekerk.nl.

 
© Copyright Orgelzhwest.nl - Sitemap - Design en website door: Web Revolutions